2016 ZWEDEN - NOORWEGEN

Week 3

 

 

Startpagina   Week 1   Week 2   Week 4

Zaterdag, 2 juli 2016

We vertrekken uit Stö en maken een mooie rondrit over het eiland Langoya. We genieten van de vele uitzichten die we hebben.

Achter in de middag zetten we koers richting Melbu. Hier gaan we morgen over met de ferry naar Fyskeböl op de Lofoten.

We volgen een mooie kustweg en zo'n 10 kilometer voor Melbu zien e een mooie plek voor de camper voor de nacht. Een uurtje later komt er een Belgisch echtpaar met hun camper bij ons staan. We hebben met hen een leuk gesprek en wisselen "Noorwegen-ervaringen"uit.

We eten vis uit de oven. Na het eten willen we nog een wandelingetje maken, maar het zonnige weer is voor vandaag over. Het is gaan regenen.

 

Zondag, 3 juli 2016

Vandaag maken we een sight-seeing-rit  langs de kust en door de bergen.. Het weer is zeer wisselvallig. Erg bewolkt met steeds korte regenbuitjes. Op verschillende plekken stappen we uit en maken we foto's. In het dorpje Laukvik is het 3 dagen feest; de Laukvik Dagan. Er staat een grote tent, waar van  in kraampjes te koop wordt aangeboden.  Variërend van handwerk, via worsten naar speciaal gebrande koffie. Er worden ook kaartjes verkocht voor de barbecue dansant vanavond.

In het dorpshuis staat een grote tafel waarop allemaal zelfgebakken taarten staan, plus heerlijke opgesmeerde broodjes. Allemaal voor een klein prijsje te koop.  We kopen 3 punten taart, 1 broodje vis en 2 koffie voor 80 NOK=€ 8.

Aan het einde van de middag vinden we een geschikte overnachtingsplek. Na het eten maken we een kleine wandeling. 

Maandag, 4 juli 2016

Vannacht is de wind van gisteravond uitgegroeid tot een flinke storm. De camper heeft op zijn wielen staan schudden.

's-Morgens besluiten we om een poging te doen om de boot  van 14.00 uur van Moskenes naar Bodø (vasteland) te halen.  De 120 kilometer naar Moskenes rijden we langs de toeristische route; kustweg. In Valberg bezoeken en bekijken we een kerkje en we maken een tussenstop in Stamsund. Hier heeft in de 19e eeuw een Noorse familie een grote visindustrie opgezet op een bepaald moment waren zij eigenaar van het hele dorp. Dit bracht voor Stamsund grote welvaart. Midden vorige eeuw ging het bedrijf failliet en werd overgenomen door een internationaal bedrijf.

Om 13.45 uur zijn we in Moskenes. Voor de ferry staan al lange rijen. Het wordt spannend; kunnen we mee of moeten we wachten op de ferry van 19.30 uur. het geluk is ons goed gezind. Als een van de laatsten kunnen we de ferry oprijden. De overtocht duurt 3,5 uur en om 17.30 uur zijn we aan de overkant in Bodø. We besluiten om naar een overnachtingsplek aan de kust te rijden waar we ook in 2012 hebben gestaan. Een rit van ongeveer 90 kilometer en duurt langer dan we hadden gedacht. Om 20.30 uur komen we aan op onze overnachtingsplek; Ørnes.

 

Dinsdag, 5 juli 2016

Na een goede nachtrust staan we op tijd op. Eerst rijden we naar het centrum van het stadje om te kijken of we ergens een open Wifi-signaal kunnen oppikken. Dat lukt en we hebben whatsApp-contact met het thuisfront.

We volgen nog een stuk de kustweg. Bij de Swartisen Gletsjer maken we een korte stop. En op de ferry passeren we de poolcirkel. Maar omdat we vandaag wat kilometers willen maken nemen we daarna de afslag naar de E6. Achter in de middag komen we bij een uitzichtpunt dat een goede plek is voor de camper voor de nacht. Er staan nog 5 andere campers.

Woensdag, 6 juli 2016

We vertrekken om 10.00 uur en ons doel is Trondheim, 390 kilometer, dus weer kilometers maken.

Bij Stördal, ongeveer 30 kilometer voor Trondheim stoppen we om 18.00 uur op een mooie camperplaats. Behalve één camper staan er ook 3 vrachtwagencombinaties. Later komen er nog 2 bij. Dat lijkt ons niet helmaal de bedoeling van een camperplaats maar álá. Vervelend is wel, dat de vrachtwagenchauffeurs midden in de nacht weer vertrekken nadat ze eerst hun dieselmotor een tijdje hebben laten warmdraaien. Minpuntje voor deze, overigens mooi, plek.

 

Donderdag, 7 juli 2016.

Om 10.00 uur zijn we in Trondheim. Van de bekeuringen in Kiruna en Narvik hebben we geleerd. We trekken, keurig zoals het hoort, een kaartje uit de parkeerautomaat.

We bezoeken de middeleeuwse Olav-Kathedraal. In 2012 hebben we dat niet gedaan.

De Vikingkoning Olav bekeerde zich rond 1000 tot het christendom en daarmee gaf hij het startsein voor de kerstening van Noorwegen. Olav sneuvelde later in een veldslag en daarna werden aan hem bijzondere krachten toegeschreven, die leidden tot zijn heiligverklaring. Ter ere van hem werd in Trondheim deze kathedraal gebouwd. Door Noorwegen, maar ook door Zweden loopt de Olav pelgrimsroute vergelijkbaar met de route naar Santiago de Compostella. De Olavsroute eindigt in de kathedraal in Trondheim.

Na de Kathedraal lopen we nog wat door de stad en bekijken het een en ander.

Om 13.30 uur vertrekken we naar Kristiansund, waar we richting Atlanderhavsvegen (Atlantische Kustweg) willen rijden. Deze begint zo'n 30 kilometer verderop bij het plaatsje Karvag. Volgens de toeristeninformatie moet deze weg  adembenemend zijn. En dat is hij ook de eerste 25 kilometer met onder meer de Myrbaerholmbrua, de brug die je in  alle Noorse toeristenfolders terugvindt. Daarna is het schouwspel niet meer zo bijzonder. Maar we vinden wel een mooie plek voor de nacht. na het eten maken we een avondwandeling en komen zo toch weer een stukje uit de beschrijving van de Atlanderhavsvegen tegen; een mooi design uitzichtpunt. De plek waar we overnachten is in de buurt van Askevägen, ongeveer 9 kilometer voor Bud, het einde van de Atlanderhavsvegen.

Vrijdag, 8 juli 2016

We hebben op deze plek lekker geslapen. Om 08.00 uur staan we op . Het is nog steeds bewolkt.

Vandaag willen we de Geiranger Trollestigen rijden, een route van 104 kilometer die eindigt in het plaatsje Geiranger. We zetten koers naar de Sogge Bru waar de route begint.

De route is meer dan adembenemend. Via 8 haarspeldbochten komen we bij het hoogste punt op 1061 meter. Onderweg moeten 1 keer met de ferry. Het eindpunt is Geiranger, dat ligt aan het einde van het Geirangerfjord, het smalste fjord van Noorwegen, met aan weerszijden hoge steile bergen. Een toeristen trekpleister. Het Geirangerfjord wordt druk bevaren door cruiseschepen. En als we in Geiranger aankomen ligt er natuurlijk een cruiseschip aangemeerd.

We vinden een mooie plek voor de nacht op de plaatselijke parkeerplaats naast de camping. We trekken ons niets aan van het boordje "No Camping" en we zijn niet de enigen.

In Geiranger maken we een wandeling en bekijken we wat toeristenshops.

Geiranger biedt de mogelijkheid om met de ferry een tocht over de fjord te maken en daarmee de cruise-ervaring op te doen. We bekijken de prijzen en besluiten daarvan af te zien. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb