2013 BALTICUM
Week 2
Zaterdag 10 augustus 2013
Eenmaal buiten Tartu wordt het rustig op de weg. We rijden door een aantrekkelijk landschap. Onderweg maken we stops om wat dorpjes te bekijken.
Gisteravond telefonisch contact gehad met Coen Sedee. We spreken af, dat we hem, Irena en Nadine zaterdag om 17.00 uur ontmoeten bij de Pieterskerk.
De weerverwachting voor vandaag is regen, maar als we opstaan is het wel bewolkt maar droog. De regen blijft uit tot achter in de middag.
Riga is een grote stad verspreid over een heel groot oppervlak. Maar de oude binnenstad is klein en overzichtelijk. We bezoeken en bekijken de historische gebouwen, die allemaal hun eigen geschiedenis hebben.
In de voormalige hangars voor zeppelins wordt dagelijks een grote markt gehouden. We lopen langs talloze groenten-, vlees-, vis- en levensmiddelenkramen. Buiten de hallen staan kramen met kleding, huishoudelijke apparatuur etc. Een vlooienmarkt voor retro- en vintagespulletjes vinden we niet.
Om 17.00 uur ontmoeten we Coen, Irena en Nadine. Met z’n vijven maken we nog een wandeling door de stad, waarbij Irena ons het een en ander vertelt over de geschiedenis. Intussen is het gaan regenen.
Met de auto van Coen rijden we naar het Lido. Een enorme eetgelegenheid waar heel veel mensen op af komen. Na het eten drinken we koffie in de flat van Coen en Irena. Een zogenoemde “Stalinflat” degelijk gebouwd in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Andere flats in de omgeving worden “Chroetsjovflats”genoemd. De zijn van een later tijdstip en minder van kwaliteit.
Naar de flat van Coen en Irena is gauw zo’n 10 km rijden. Na de koffie brengt Coen ons naar de City Camp. Daar nemen we afscheid en spreken af dat zij ons t.z.t. in Alkmaar komen bezoeken.
Zondag 11 augustus 2013
Om 11.00 uur rijden we weg van City Camp. We doen boodschappen in een groot winkelcentrum en rijden dan de oude stad van Riga in om rondom de Alberta Iela prachtige Jugendstilgevels te bekijken. Deze gevels zijn een trekpleister voor toeristen. Er lopen er veel rond met een fototoestel voor hun gezicht.
Daarna verlaten we Riga en zetten koers naar Tartu, dit ligt in Estland. In het stadje Valka/Valga gaan we grens tussen Letland en Eestland over. De grens loopt door dit stadje. Valka is het Letse deel en Valga is het deel van Estland. De reis naar Tartu gaat over en glooiende rustige weg en door heel veel bos. In het centrum van Tartu vinden we een mooie parkeerplaats voor de nacht. ‘sAvonds maken we een korte wandeling in de buurt van de camper. Morgen gaan we de rest van de stad bekijken.
Maandag 12 augustus 2013
Onze camperplek in Tartu bleek vannacht behoorlijk lawaaiig vanwege het langsrijdend verkeer. Onze nachtrust is dus wel wat op de proef gesteld.
Na het ontbijt ontdekken we, dat in onze badkamer de wasbak en de doucheafvoer niet doorlopen. Doorprikken met een satéstokje levert geen resultaat. Dus we nemen ons voor om ergens een “plopper” te kopen.
Rond 11.00 uur lopen we de stad in. Zonder paraplu. Prompt begint het na een klein kwartiertje te regenen. Terug naar de camper om de paraplu’s op te halen. Daarna blijft het zoals te verwachten is droog.
We maken een wandeling door Tartu en bekijken de vele neo-classisistische gebouwen. Tartu is de tweede stad van Estland. Sinds de veertiende eeuw herbergt het een universiteit. Van de ruim 100.000 inwoners is tweederde student. De universiteit legt dus een behoorlijk stempel op de stad.
Als we terug zijn bij de camper, krijgen we van een Italiaanse camperaar een goede tip voor een camperplek in Tallinn. Midden in het centrum.
Om 14.00 uur vertrekken we naar het Peipsimeer. Dit is een groot meer (het op 4 na grootste van Europa) in het oosten van Estland. Halverwege het meer loopt de grens met Rusland. Als we Tartu uitrijden zien we een Konsum. Hier doen we boodschappen en kopen we een “plopper”.
Eenmaal buiten Tartu wordt het rustig op de weg. We rijden door een aantrekkelijk landschap. Onderweg maken we stops om wat dorpjes te bekijken.
De weg die we rijden wordt de uienroute genoemd. Huis aan huis worden door de bewoners langs de weg uien te koop aangeboden.
We stoppen we voor een bezichtiging van het slot Alatskivi. Gebouwd in de veertiende eeuw. En vele malen verwoest en herbouwd. Maar nu weer gerenoveerd. Het bevat o.a. een museum en een restaurant.
Daarna rijden we door naar Mustvee. We bekijken hier een massagraf voor Russische soldaten uit WOII en de oudste kerk van de zogenoemde Oudgelovigen. Deze groep gelovigen wilden zich indertijd niet voegen naar de godsdienstige regels van de tsaar van Rusland. Daarom werden zij verdreven en vestigden zij zich in Estland.
Dinsdag 13 augustus 2013
Van Mustvee rijden we naar Narva, de noordelijkste grensplaats met Rusland. De route biedt veel natuurschoon. Een compliment voor de Esten, de wegen zijn prima.
In het plaatsje Vasknarva stoppen we om een klooster (aan de buitenkant) te bekijken. Als we doorrijden loopt de weg dood. We staan ineens voor een douanebord. Hier ligt de grens met Rusland. Het asfalt houdt op en gaat over in een karrenspoor. We draaien de camper en kiezen een andere route
In Kuremäe bezoeken we een klooster. Er is juist met een dikke vette Volvo een hoge religieuze pief (een patriarch) op bezoek. Alle nonnen en priesters kijken blij en kussen hem de hand. Het klooster is groot. Centraal staat de kerk en daar omheen allerlei bouwgebouwen. Het lijkt er op of het met moestuin en fruitbomen goeddeels zelfvoorzienend is.
Ook is er verderop een watertappunt, waar veel mensen door de nonnen grote flessen met water laten vullen. We nemen aan, dat aan dit water een genezende of heilige kracht wordt toegekend.
We rijden door naar Narva, een stad met weinig bijzonderheden. De stad is nog wel “erg sovjet”. Meer dan 90% van de inwoners spreekt Russisch. En natuurlijk is het de grensovergang richting Sint Petersburg. Om de grens te passeren moet je wel veel geduld opbrengen, gezien de lange rij wachtende voor het grenskantoor.
De grens wordt gevormd door een rivier. Aan de Estse kant ligt het kasteel van Narva en aan de overkant het kasteel van Ivangorod.
In Narva begint het te regenen. En die houdt vandaag niet meer op.
We besluiten naar een camping in Vösu aan de kust te rijden. Onderweg komen we langs Sillamäe. In de Sovjettijd was dit een geheime stad. Er werd uranium verrijkt. Het stadje ziet er wel mooi uit. Het is onder Stalin in de vijftiger jaren in neo-classistische stijl gebouwd. Het bewijs dat onder het sovjetregiem ook mooie architectuur mogelijk was.
Om 19.00 uur komen we aan op de camping. Het regent nog steeds.
Woensdag 14 augustus 2013
Gisteravond, vannacht en vanochtend: regen! De buien variëren van miezeren tot kletteren. Als de lucht vandaag nog een beetje opentrekt gaan we een tocht op de racefiets maken.
De wens is de vader van de gedachte!
Gisteren schreven we, dat we in het plaatsje Vasknarva tegen de grens met Rusland opreden. Nini heeft het bord nog eens goed bekeken en de tekst vertaalt. Er staat: privé eigendom, alleen betreden met toestemming van de eigenaar. Niks geen Rusland dus. Gewoon een lap grond van een Est. Ver daar achter moet Rusland liggen.
In de middag klaart het op. We springen op de racefietsen voor een mooie tocht door het natuurgebied waarin de camping ligt. Na 10 km krijgt Nini een lekke band. Band verwisselen en weer door. Onderweg een paar regenspetters, maar dat mag onze lol niet drukken. Het terrein is glooiend, dus we moeten ook nog een kleine inspanning leveren. Goed voor de spieren.
Donderdag 15 augustus 2013
We vertrekken voor een rit naar het eiland Saaremaa. Dit ligt voor de kust van Estland. We ontdekken, dat de TomTom kapot is. We kunnen geen bruikbaar GPS-signaal ontvangen. Vandaag rijden we dus ouderwets “op de kaart”. En dat lukt best.
In het stadje Virtsu nemen we de veerboot naar Saarema. Het is een half uurtje varen. Op het eiland rijden we naar het stadje Kuressaare. Hier kopen we een nieuwe TomTom en vinden we een (betaalde) plek voor de nacht op het parkeerterrein van een hotel.
Zo meteen in het stadje een hapje eten.
Vrijdag 16 augustus 2013
We hebben gisteren niets over het weer gezegd. Onderweg naar de veerboot begon de lucht wat op te klaren. Toen we op het eiland Saarema aankwamen, scheen de zon. En dat doet hij vandaag ook.
Met de camper maken we een rondtour over het eiland. Op zich een leuke ervaring maar op de duur begint het steeds terugkerende beeld, veel bomen, toch wat te vervelen.
‘sMiddags maken we de oversteek naar het vaste land en zetten koers naar Haapsalu. In de stad staan de resten van het bisschoppelijk kasteel dat hier in 1279 werd gebouwd.
Haapsalu is de geboortestad van Ilon Wiklu, die de Pipi Langkous boeken van Astrid Lundgren illustreerde. Op 14 jarige leeftijd was zij met haar ouders naar Zweden gevlucht.
Einde 19e begin 20e eeuw was Haapsalu een geliefde badplaats/kuuroord voor de Russische beau monde. In 1905 werd speciaal voor tsaar Nicolaas II en zijn hofhouding een station gebouwd.
Ook Tsjaikovski was een vaste bezoeker van Haapsalu. In zijn 6e symfonie heeft hij een oud Est volkswijsje verwerkt.
De stad heeft een mooie promenade langs de zee met een prachtig neo-classistisch kurhaus. Waar we een bruidspaartje gespot hebben.
Voor de nacht kiezen we voor camping Pikseke. Er staan hier 22 Nederlandse campers. Ze zijn gezamenlijk op een 32-daagse reis met als hoogtepunt Sint Petersburg. Een 23e deelnemer is door de ANWB naar Tallinn gesleept omdat hij motorpech heeft.
Maak jouw eigen website met JouwWeb